Daguitstap

Op daguitstap in Oudenburg … op maat

Voor scholen en verenigingen biedt de Dienst Toerisme van Oudenburg daguitstappen op maat aan. Naast een traditionele gidsbeurt in het Romeins Archeologisch Museum (RAM) kan natuurlijk ook een ontvangst met koffie en nadien een aperitief of een streekbiertje, in de cafetaria. We schikken ons naar de wensen van de groep.

Een warm middagmaal kan in een restaurant van Oudenburg. Voor een broodje met soep, koffie of een biertje kan je in de cafetaria terecht, er is een ruim assortiment aan streekbieren.

Ook een namiddagprogramma is mogelijk: een wandeling in het centrum van Oudenburg, een bedrijfsbezoek (zoals de dierenkliniek, de koffiebranderij, rozenkwekerij Lens) of een rondrit met de car. Voor de car is gratis parking voorzien. Verder bieden we aan:
 • een eeuwenoude abdijhoeve
  De monniken van de Sint-Pietersabdij zorgden ervoor dat zij zelf in hun onderhoud konden voorzien. Daarom bouwden ze een abdijhoeve waar ze groenten kweekten, vee hielden en zelfs bier brouwden. De gebouwen van deze langgevelhoeve dateren uit de zeventiende en negentiende eeuw. Er is zelfs nog een middeleeuwse duiventoren.

 • enkele natuurdomeinen
  In Oudenburg kan je heerlijk fietsen of wandelen, langs de Bourgognevaart, de Brugse Vaart … Verder te bezoeken zijn het Vlaams natuurreservaat De Hoge Dijken met bezoekerscentrum De Grote Zaagbek, het Paddegat en de Zwaanhoek met een leuke metalen uitkijktoren in de vorm van een vogelnest: het Rietnest.

 • een uitzonderlijk kerkelijk patrimonium
  Oudenburg bezit naast een Romaanse kerk ook een vroeggotische kerktoren en enkele neogotische bidplaatsen (O.-L.-Vrouwekerk in Oudenburg, Sint-Eligiuskerk in Ettelgem, Sint-Audomaruskerk in Westkerke). Verder zijn er nog de Sint-Michielskerk van Roksem en tientallen veldkapelletjes langs Oudenburgse wegen.

 • een dubbel sluizencomplex
  Het sluizencomplex Plassendale dateert uit de zeventiende eeuw en speelde een grote rol in de economische en militaire geschiedenis van de streek. Vlak naast het sluizencomplex is er ook nog het goed bewaarde Spaans Tolhuis te bezoeken.
Ook een uitstap richting Gistel (Sint-Godelieveabdij of de Oostmolen) of Jabbeke (Permekemuseum) is mogelijk. 

Als afsluiter of tussendoor bestaat de mogelijkheid Sint-Arnolduscake met koffie te proeven. Sint-Arnoldus is de patroon van Oudenburg en hij zou hier water in bier hebben veranderd. Dit zorgt ervoor dat ook enkele streekbieren in de cafetaria kunnen worden gedegusteerd.

Voor scholen zijn allerlei workshops mogelijk (zie het item workshops). Zij kunnen op de middag gerust hun picknick in de cafetaria gratis verorberen, mits het consumeren van een frisdrank tegen schappelijke prijzen.

Er is dus voor elk wat wils. En de klant is koning want we passen ons aan de wensen van de bezoeker aan.

Tevens kunnen de openingsuren op de vraag van de groep of de school worden aangepast.
 
RAM Oudenburg
Marktstraat 25
8460 Oudenburg
T 059-56 84 00
F 059-26 54 00