Tentoonstelling 'Van perkament tot papier'

26 jun 2017
  Facebook  Twitter  Email  Print

Oudenburg bezat destijds niet alleen een Romeins castellum, maar in de middeleeuwen ook een bloeiende abdij. Volgens de traditie werd ze op het einde van de elfde eeuw gesticht door de H. Arnoldus die in het graafschap Vlaanderen vrede bracht. Ze werd toegewijd aan de H. Petrus. Dit patroonschap bewijst onder meer haar hoge ouderdom. Ze groeide uit tot één van de voornaamste kloosters aan de Vlaamse kust.

Net zoals alle andere benedictijnerkloosters bouwden de monniken een bibliotheek en een scriptorium uit. Hun boeken en handschriften kwamen na de Franse Revolutie op diverse plaatsen terecht. Mogelijk werden de meeste in Oudenburg geschreven en gemaakt in de loop van de veertiende en vijftiende eeuw. Ook de bibliotheek bevatte zeldzame drukken onder meer over astronomie, astrologie en wiskunde.

In het najaar van 2017 komen die manuscripten en drukwerken voor eventjes naar hun oorspronkelijke plaats terug. Niet alleen de grote Vlaamse erfgoedbibliotheken en dito archieven werken mee aan dit project (zoals de Brugse Seminariebibliotheek, Brugse Stadsbibliotheek, Brugs Rijksarchief, Brugse Stedelijke Musea, Brugs Stadsarchief maar ook de Bibliotheek van de Gentse universiteit en de Koninklijke Bibliotheek van België, alsook enkele abdijbibliotheken), maar evenzeer een aantal bibliotheken uit het buitenland, zoals Haarlem, Deventer en Trier. Er zullen enkele pareltjes van kalligrafie en boekdrukkunst te zien zijn.

Bij de tentoonstelling verschijnt ook een boek geschreven door enkele eminente historici. Tevens zullen enkele hedendaagse kunstenaars hun visie op de boekenwereld brengen.

 

Meer info

zaterdag 5 augustus t/m zondag 15 oktober 2017
dinsdag t/m vrijdag van 10 tot 12.30 uur en van 13.30 uur tot 17.30 uur
zaterdag en zondag van 13.30 uur tot 17.30 uur

Prijs: 5,00 euro (leerlingen tot 18 jaar: 2,50 euro)

Cafetaria

Iedereen is welkom in de cafetaria. Groepen kunnen hier niet alleen hun bezoek starten met een koffie, maar ook een aperitief en een koude maaltijd (broodjes of koude schotel) of een middeleeuws gebakje zijn mogelijk. Neem gerust inlichtingen.

Groepen

Groepen en scholen zijn ook welkom buiten de openingsuren. Opgeleide gidsen staan ter beschikking. Omwille van de stukken wordt de groep tot maximum vijftien beperkt. Een bezoek duurt ongeveer anderhalf uur. Uiteraard kan je van de gelegenheid gebruik maken om ook het Romeins Archeologisch Museum te bezoeken. Reserveren is verplicht.

Shop

Er wordt een shop in het kader van de middeleeuwen uitgebouwd.

Contactgegevens

Romeins Archeologisch Museum
Marktstraat 25 - 8460 Oudenburg
T 059-56 84 00
E ram@oudenburg.be
W www.ram-oudenburg.be