OAZE voor jonge makers van start

25 feb 2020
Begin februari werd in Koekelare de aftrap gegeven voor het project 'OAZE'. Hiermee wil de intergemeentelijke samenwerking Ginter ondersteuning bieden aan startende creatieve makers uit de regio.
 
De ondersteuning bestaat uit drie verschillende luiken. In alle Gintergemeenten (Gistel, Ichtegem, Jabbeke, Koekelare, Kortemark, Oudenburg, Torhout en Zedelgem) krijgen jonge kunstenaars uit alle mogelijke disciplines voortaan betere toonkansen om hun werk aan het publiek te presenteren. 
Daarnaast zullen in een aantal gemeenten atelier- en repetitieruimtes ter beschikking gesteld worden, gekoppeld aan residentiewerking. Tot slot zal er ook vorming georganiseerd worden die de starters vooruit kan helpen in de ontwikkeling van hun carrière. Ginter wil hiermee een 'oase voor vers talent' vormen, een vruchtbare voedingsbodem waarop ze kunnen creëren, groeien en nieuwe kansen krijgen. OAZE verwijst tegelijk ook naar het West-Vlaams voor haas, het logo van Ginter.
 
Netwerk van jonge makers 
 
Het netwerk van jonge makers in de regio zal ook op geregelde basis samenkomen. Dat gebeurde o.m. zaterdag 1 februari in Koekelare, waar schepenen en ambtenaren uit verschillende Gintergemeenten de plannen voor de komende zes jaar uit de doeken deden. De aanwezige creatievelingen hielpen nadenken over hoe ze de doelstellingen mee kunnen helpen realiseren. Het gaat immers niet om éénrichtingsverkeer, maar over vraag en aanbod, over samen oplossingen bedenken die iedereen vooruit kunnen helpen. Enkele mensen van Kunstenfestival Plan B uit Bekegem kwamen hun expertise delen bij het werken met jonge kunstenaars.
 
In een aantal grotere steden zijn er al gelijkaardige initiatieven, maar het is het eerste initiatief in Vlaanderen dat artistieke ondersteuning voor creatieve makers op bovenlokale of regionale schaal aanbiedt. De bedoeling is dat er hierbij ook uitwisseling kan ontstaan tussen kunstenaars van verschillende gemeenten onderlingen bij uitbreiding ook van werk uit verschillende disciplines.
 
Elke startende kunstenaar of muzikant - ongeacht de leeftijd - die graag ondersteuning wil, kan zich vanaf nu inschrijven voor dit traject. na inschrijving word je op de hoogte gehouden van de mogelijkheden en krijg je toegang tot gespecialiseerde info en tot het netwerk van jonge makers.
 
Inschrijven via www.ginter.be en meer info op www.facebook.com/UiTinGinter.


 
RAM Oudenburg
Marktstraat 25
8460 Oudenburg
T 059-56 84 00
F 059-26 54 00