Nieuw RAM-seizoen

27 feb 2017

Aperitiefvoordracht | Handige Hariulf
Brigitte Meijns (KU Leuven)
zondag 26 maart 2017 om 10 uur | 5,00 euro (aperitief inbegrepen)

In 1084 ontving bisschop Arnulf van Soissons de Sint-Pieterskerk te Oudenburg uit handen van het adellijk koppel Cono en Hazecca om er een abdij op te richten. Deze geschiedenis is genoegzaam bekend, maar wat gebeurde er daarna? Leefden de monniken lang en gelukkig? De historische bronnen vertellen een ander verhaal … Ze maken melding van de verijdelde roof van de relieken van de heilige Arnulf, van een snelle opeenvolging van (incompetente) abten, van nijpende financiële problemen, zelfs van de opeising van de jonge kloostergemeenschap door een machtige Franse abdij. Dat de Sint-Pietersabdij de vele tegenslagen tijdens de eerste halve eeuw van haar bestaan te boven kwam is te danken aan één man: de energieke en gewiekste abt Hariulf. Hoe de derde abt van Oudenburg zijn abdij van de ondergang redde en meteen haar geschiedenis én het leven van de heilige Arnulf herschreef is een verrassend en amper gekend verhaal dat in deze lezing uit de doeken wordt gedaan. Na de voordracht kan je napraten bij een aperitief.
 
Abdijconcert | Nationaal Orkest van België (NOB)zondag 26 maart 2017 om 14.30 uur | 15,00 euro (taart en koffie inbegrepen)

Twee solisten van het Nationaal Orkest van België, het duo Roeland Hendrikx en Annie Lavoisier, brengen op zondagmiddag een prachtig concert met harp en klarinet. Ze brengen enkele pareltjes uit de wereld van de muziek waarbij het zangerige van de klarinet wordt gecombineerd met het meest fantasierijke instrument, de harp. Het lijkt op het eerste moment niet de ideale combinatie, maar dat is juist het uitdagende aan de uitvoering die volkomen past in de mystieke sfeer van een abdij. Op het programma staat werk van César Franck, Claude Debussy, Maurice Ravel, Giacomo Puccini, … kortom grote namen uit de wereld van de klassieke muziek. Zij schreven briljante werken voor beide gevoelige instrumenten. De solisten, die hun sporen verdienden in diverse orkesten en als docenten aan verschillende conservatoria, brengen ons de intimiteit van de kamermuziek. Afsluiten doen ze met de zwoele tango van Astor Piazzola.
 
Tentoonstelling | Van castellum tot abdij.
Een vergeten tijd gedetecteerd
van 28 maart t/m 11 juni 2017 | gratis

De Laat-Romeinse periode en de vroege middeleeuwen worden vaak gezien als een duistere tijd van crisis, ontvolking en culturele neergang. Dat is niet in het minst het geval voor de kuststreek, waar het populaire beeld van een onbewoonbaar, overstroomd moerasgebied blijft voortleven. Archeologische vondsten tonen echter dat deze reputatie volkomen onterecht is. Deze tentoonstelling brengt voor het eerst een reeks opmerkelijke voorwerpen samen uit de verzamelingen van detectorgebruikers uit de streek. Deze kleinoden, soms kostbaar, soms heel banaal, tonen ons het dagelijkse leven rond Oudenburg, van de Laat-Romeinse tijd tot de middeleeuwen, van castellum tot abdij. Ze leren ons dat de bewoners van onze kust een bloeiende economie kenden, dankzij de uitgebreide schorren die ideale weidegronden voor schapen waren. Ze leverden bovendien ruiters voor het leger van de graaf van Vlaanderen, en hadden goede contacten met overzeese gebieden. En wat hebben de Vikingen met dit verhaal te maken? Kom het allemaal ontdekken op deze tentoonstelling!


 
RAM Oudenburg
Marktstraat 25
8460 Oudenburg
T 059-56 84 00
F 059-26 54 00