Patty Aesaert

 

Patty woont sinds 1975 in Oudenburg en is ondertussen één van de bekendste onthaalouders in onze stad. Ze is sinds 1982 gehuwd met haar soulmate Janne en heeft 3 zonen: Jonas, Reinaart en Siel. Later kwamen hier nog 2 superlieve schoondochters, Kathy en Emily, en 5 kleinkinderen bij: Jana, Milan, Estel, Ella en Jentel. Haar hele leven draaide en draait nog steeds rond kinderen.

Waarom heb je destijds voor een job als onthaalouder gekozen?
"We waren thuis zelf met vijf kinderen waarvan ik de tweede in rij was. Zelf was ik bij twee jeugdbewegingen actief: de Scouts en de Chiro. Daarnaast volgde ik ook de opleiding kinderverzorgster en opvoedster.

Ik ben destijds beginnen werken in Home Georges Theunis na een stageperiode. Na vier jaar werd mijn eerste zoon geboren en dit werk was jammer genoeg niet meer combineerbaar met de job van mijn man. Daardoor nam ik loopbaanonderbreking en onbetaald verlof en aangezien ik thuis was zorgde ik voor onze zonen, de kinderen van mijn zus, mijn schoonzus en vrienden. Zo ben ik eigenlijk in de job van onthaalouder gerold. Oorspronkelijk was het de bedoeling om later terug te gaan werken, maar het kwam er niet meer van en ik begon te werken voor de landelijke kinderopvang.”

Hoe ziet een dag eruit bij jou?
"Ten laatste om 6 uur loopt de wekker af. Daarna de dagelijkse gang van zaken: koffie zetten, ontbijten, stofzuigen, meestal nog eens dweilen. En vanaf 7 uur komen de eerste kindjes toe. Buiten de vaste tijdstippen van maaltijden en slaapmomentjes is elke dag eigenlijk anders. Alles hangt af van de verschillende leeftijden van de aanwezige kindjes en vooral hoe ze zich die dag voelen en waar ze zin in hebben.”

Wat vind je het leukste moment van de dag?
"Er zijn veel leuke momentjes op een dag. Als je vanalles kan uitproberen met de kindjes, beleef je vaak leuke momenten. Het plezier dat je hebt van de kinderen, stimuleert je om steeds nieuwe dingen uit te zoeken, hoe klein ze ook zijn. Elke dag is een nieuwe uitdaging.”

Onthaalouder, een beroep dat je waarschijnlijk niet onberoerd laat.
Wat is voor jou de rol van de biologische ouders in de kinderopvang?
"Als onthaalouder ben je betrokken, zowel bij ouders als bij de kindjes. Mensen komen zo vaak bij je thuis, je deelt lief en leed.  Ze vertellen je vaak iets, ze vertrouwen je, je leeft mee, er zijn leuke en triestige momenten. Je zorgt tenslotte voor het dierbaarste van een mens: hun kindje.

Ouders zijn dan ook zeer belangrijk voor mij. Een babbeltje slaan, een heen- en weerschriftje, goede afspraken,… interactie is noodzakelijk.
Een fijn contact met de ouders is daarom goud waard. Ik heb er daarnaast ook een paar vriendinnen voor het leven aan overgehouden.”

Welke bijzondere momenten heb je al meegemaakt in je carrière?
"Elke dag is bijzonder! Doordat een dag nooit voorspelbaar is met kindjes, komen er constant mooie momenten op je pad.  Elke kind is uniek en daardoor blijft de opvang boeiend! Als ik er dan toch enkele momenten mag uithalen, dan eerst en vooral de mooie verrassing die de ouders voor mij hadden voor mijn 40ste verjaardag. Daarnaast maakten we vóór corona jaarlijks een fietstochtje met de kinderen en de ouders en organiseerden we een etentje met de mama’s of een bowling met alle ouders.”  

Welke opvoedingstip kan je iedereen meegeven?
"Laat een kind een kind zijn, en vooral: laat het zichzelf zijn. Een kind moet kunnen spelen, zich ontplooien op zijn of haar eigen ritme. Ze zijn uniek en dat maakt het juist zo boeiend en mooi. Elk op zijn eigen tempo en ritme, zonder te vergelijken. Niet forceren, maar stimuleren.”

Wat is één van jouw favoriete plekjes in Oudenburg?
"Het parkje achter het woonzorgcentrum Riethove waar mijn mama verbleef. Ik ging daar vaak wandelen met haar en het zou fijn zijn om dit voor haar te doen.”