Verstrengde maatregelen al vanaf woensdag 28 oktober 21 uur

28 okt 2020
Het stadsbestuur laat de verstrengde Vlaamse maatregelen reeds vanaf woensdag 28 oktober om 21 uur ingaan. Dit in tegenstelling tot de vooropgestelde timing van de Vlaamse regering, die het vrijetijdsleven zo goed als stil legt vanaf vrijdagavond 30 oktober 2020. Oudenburg heeft gedurende de coronaperiode steeds snel en accuraat gereageerd, dit doen we nu opnieuw om zo de kans op besmettingen in onze stad tot een minimum te beperken. Elke dag die we winnen met vroeger ingrijpen, helpt om de verspreiding van het virus sneller af te remmen.

De Vlaamse regering kondigde dinsdagavond verscherpte maatregelen aan in de strijd tegen het coronavirus. Deze maatregelen richten zich tot het vrijetijdsleven en de woonzorgcentra. De coronacijfers zijn bijzonder ernstig en de maatregelen moeten nauwgezet opgevolgd worden. Vandaar dat het Oudenburgse schepencollege heeft beslist om niet langer tijd te verliezen en de maatregelen vanavond, woensdag 28 oktober, 21 uur te laten ingaan.
 
Drie algemene regels: iedereen die het openbaar domein betreedt dient een mondmasker op zak te hebben en deze op te zetten wanneer de situatie dit vereist, er heerst nog steeds een samenscholingsverbod, je mag met maximum 4 personen samenkomen en de avondklok is ingesteld tussen 00 en 05 uur. Erediensten, huwelijken, begrafenissen... kunnen doorgaan, indien de afstandsregels gerespecteerd worden. Er mogen maximum 40 personen aanwezig zijn.
 
Sport
Alle sporten in clubverband zijn verboden voor personen ouder dan 12 jaar, behalve professionele sportbeoefening (zonder publiek). Individueel of volgens de regel van 4 is outdoor sporten wel toegelaten. Jeugdtrainingen kunnen wel doorgaan. Eén ouder/begeleider van -12-jarigen mag zijn of haar kind naar sportclub brengen. Jeugd- en sportkampen zonder overnachting voor -12-jarigen zijn wel toegelaten. De sporthal blijft dus geopend voor de jeugdtrainingen en de sportkampen tijdens de herfstvakantie.
 
Vrije tijd
Alle georganiseerde vrijetijdsbesteding boven 12 jaar wordt stopgezet en alle cultuurhuizen gaan dicht. Het Romeins Archeologisch Museum en ipso facto sluiten bijgevolg de deuren. Ook de geplande filmvoorstellingen (FilmOrama) worden dus geannuleerd. Enige uitzondering op deze regel is dat de bibliotheken geopend blijven.
 
Alle evenementen zijn niet toegelaten tot 15 januari 2021. Dit geldt ook voor kermissen, rommelmarkten, kerstmarkten, winterdorpen, schaatsbanen... Enkel de wekelijkse markten mogen doorgaan.

Heel wat vrijetijdsbestedingen kunnen momenteel niet doorgaan. Toch is het belangrijk om in beweging te blijven en op een veilige manier het huis nog te kunnen verlaten. Tussen de Oudenburgse velden, in het natuurdomein De Hoge Dijken of langs het kanaal te Plassendale is het ideaal vertoeven om even de gedachten te verzetten.

Jeugd
Wat het jeugdbeleid betreft zijn alle activiteiten voor kinderen ouder dan 12 jaar verboden. Jeugdactiviteiten zonder overnachting zijn toegelaten voor -12-jarigen, indien de geldende maatregelen gerespecteerd worden. Outdoor speelpleinen zijn open met respect voor regel van 4. De jeugdverenigingen kunnen hun werking verderzetten voor de kinderen tot en met 12 jaar. Activiteiten met oudere leden of onder de leiding kunnen momenteel niet meer. Ook de activiteiten van de SWAP gaan niet door.

De stad zet ook volop in op opvang voor kinderen. De reeds geplande Funkampen in de herfstvakantie gaan nog steeds door, gezien deze op een veilige manier en conform de nieuwe maatregelen kunnen georganiseerd worden. Tijdens de verlengde herfstvakantie voorziet de stad ook in extra buitenschoolse opvang.

Economie
Winkelen wordt beperkt tot maximum 2 personen. Er zijn opnieuw steunmaatregelen vanuit de hogere overheden voorzien, deze worden rechtstreeks naar alle ondernemers en handelaars uit onze stad gecommuniceerd.
 
WZC Riethove
Nadat het lokaal dienstencentrum Biezenbilk vorige week de deuren opnieuw sloot worden ook de maatregelen in het woonzorgcentrum Riethove verstrengd. Bezoek wordt beperkt tot 1 knuffelcontact en 1 extra contact per 14 dagen in cafetaria Lisdodde. Het bezoek vindt plaats achter een plexischerm en mits naleving van alle maatregelen. Op de kamers worden enkel nog de partners toegelaten. Daarnaast worden de skype-gesprekken opnieuw opgestart. Aansluitend hieraan start de sociale dienst opnieuw de Sociale Hulplijn op.

De maatregelen zijn niet aangenaam maar absoluut noodzakelijk om het virus verder de baas te kunnen. We willen dan ook alle inwoners oproepen om er niet de kantjes van te lopen en zich aan de opgelegde maatregelen te houden. Enkel zo kunnen we een volledige lockdown voorkomen. Wie met vragen zit omtrent de nieuwe maatregelen kan terecht op de infolijn 059-56 84 20 of op de Sociale Hulplijn 059-40 19 95. De stadsdiensten worden als essentiële dienstverlening gezien en blijven tot nader order geopend, hetzij met minimale bezetting door telewerk.
 
Vlaamse maatregelen