Geen buitenschoolse indooractiviteiten tot minstens 15 februari 2021

26 jan 2021
Vanaf woensdag 27 januari tot minstens 15 februari 2021 worden alle buitenschoolse indooractiviteiten voor jongeren onder de 13 jaar opgeschort in Oudenburg. Deze beslissing wordt genomen om extra besmettingen zoals in omliggende steden en gemeenten in onze stad te vermijden.

De coronacijfers in de provincie West-Vlaanderen zijn niet goed en zelfs opnieuw in stijgende lijn. De bevolkingsgroep waarvan het besmettingspercentage de afgelopen weken het sterkst gestegen is, is die van de 7 tot 12-jarigen. Bij brononderzoek werd duidelijk dat het merendeel van de besmettingen opgelopen is tijdens de buitenschoolse activiteiten. Deze week werden zo enkele besmettingen uit een Zerkegemse school vastgesteld bij een Oudenburgse sportclub. 

Daarom werd in overleg met de diensten van de gouverneur beslist om alle buitenschoolse indooractiviteiten voor jongeren onder de 13 jaar op te schorten tot minstens 15 februari 2021. Indien de cijfers niet beteren zal dit een eerste keer verlengd worden tot 1 maart 2021. De opschorting geldt voor alle indoor buitenschoolse activiteiten en evenementen georganiseerd op het vlak van cultuur, sport en jeugd, voor kinderen tot en met 12 jaar. In de buitenschoolse activiteiten worden verschillende contactbubbels van de scholen gemengd en dit moet absoluut vermeden worden.

Enkel voor de werking van de buitenschoolse kinderopvang De Kikker is er een uitzondering. BKO De Kikker zal geopend blijven om zo in opvang te voorzien. Sinds begin september werd de opvang georganiseerd in schoolbubbels om zo vermenging te voorkomen. We garanderen deze werking dan ook om de werkende ouders zowel tijdens de schoolweken als tijdens de krokusvakantie te ondersteunen.

Als de cijfers het toelaten zullen we het mogelijk maken om de sportkampen tijdens de krokusvakantie op een veilige manier te organiseren in schoolbubbels. Op vandaag blijft dit echter onder voorbehoud. Uiterst op 8 februari wordt beslist als de sportkampen kunnen doorgaan, zo hebben ouders nog voldoende tijd om een alternatief te zoeken. De beslissing hierover zal genomen worden op basis van de cijfers en het advies van hogere overheden.

We volgen de situatie op de voet in samenspraak met de gouverneur. We zijn er ons van bewust dat het voor jongeren evenmin een eenvoudige periode is en dat sport en cultuur een uitlaatklep kan zijn. Toch is de gezondheid van ons allen ongelooflijk belangrijk en zijn we ervan overtuigd dat we met deze beslissing de kans op extra besmettingen in onze stad aanzienlijk verkleinen.