Bezoekstop in WZC Riethove

24 jan 2021
Tot de vaccinatie van zowel bewoners als personeel is afgerond, zal woonzorgcentrum Riethove in Oudenburg de deuren sluiten voor bezoekers. We beseffen dat deze bezoekstop een ingrijpende beslissing is. Rekening houdend met de snelle verspreiding van zowel de Britse als Zuid-Afrikaanse variant, is het risico op een uitbraak echter reëel. Er zal daarom een volledige bezoekstop worden doorgevoerd vanaf zondag 24 januari tot minstens 15 februari 2021. Dit dus tot alle bewoners en medewerkers hun tweede vaccin toegediend kregen.

De afgelopen dagen zien we opnieuw een stijging van de coronacijfers in gans West-Vlaanderen. Bovendien maken ook de meer besmettelijke Britse en Zuid-Afrikaanse varianten hun opmars in de omliggende steden en gemeenten. 

We zitten in woonzorgcentrum Riethove in een cruciale fase. De bewoners en personeelsleden mochten ondertussen hun eerste vaccinatie ontvangen maar ook het tweede vaccin moet kunnen volgen om maximale bescherming te hebben. Daarom is in overleg met de coördinerende artsen beslist om een volledige bezoekstop door te voeren vanaf zondag 24 januari tot minstens 15 februari 2021. Om bewoners toch contact met hun familie te laten houden, zal er maximaal worden ingezet op skype- en babbelboxmomenten.

Sinds de uitbraak van de coronacrisis is er tot op vandaag géén enkele besmetting vastgesteld bij de bewoners. De strikte maatregelen hebben hun vruchten duidelijk afgeworpen. We nemen deze weldoordachte en ingrijpende beslissing vanuit een sterk verantwoordelijkheidsgevoel om de vaccinatiecampagne tot een goed einde te kunnen brengen. Sinds 11 januari 2021 kregen de bewoners een eerste vaccinatie toegediend, wat hun weerstand al enigszins zou moeten verhogen, maar we weten dat er een tweede vaccin nodig is om een maximale bescherming te hebben. Bovendien belet het vaccin niet dat je nog kan besmet worden en het virus kan doorgeven.