Jerome Debeer

   

Al jarenlang staan Jerome en zijn familie bekend in en rond Oudenburg voor het verkopen van heerlijke ijsjes.  Jerome heeft dit zelf een veertigtal jaar gedaan, waarna zijn zoon en schoondochter het van hem overnamen.

Waarom is jullie ijs zo bekend, denk je?
"Omdat het bedrijf al drie generaties lang meegaat, dus van de grootvader tot de zoon en de kleinzoon. Eigenlijk zit de hele familie, waaronder ook de nonkels, in de ijsindustrie.
Al het ijs wordt ook zelf gemaakt.  ‘s Morgens haalden we de verse melk van de boer om vervolgens het ijs te draaien en in de namiddag tot de avond het ijs te verkopen.”

 

Was dit jouw droomjob?
"Eigenlijk heb ik nooit gedacht aan een droomjob, aangezien het bij ons vanzelfsprekend was dat de zoon het werk van de vader overnam.  Ik heb nooit anders gezien thuis en ben geboren in de ijsindustrie, dus het was sowieso de bedoeling dat ik mijn vader opvolgde.”

 

Hoe werd de ijsjesronde precies geregeld?
"Ondertussen is het de derde generatie die ‘IJsjes Debeer’ voortzet, nadat ikzelf ongeveer 40 jaar ijsjes heb verkocht.  Vroeger gebeurde dat met een bakfiets met toeter die toen nog door een hond voortgetrokken werd. Later kwam er dan een motorfiets aan te pas en nog later een auto met een muziekje om de mensen te laten weten dat er ijsjes konden gekocht worden.”

 

Welke smaken zijn er ondertussen allemaal?
"Ondertussen zijn er ongeveer een dertigtal smaken, maar het is onmogelijk om dat allemaal te maken en mee te nemen op je ronde. Rekening houdend met de andere frisco’s die je ook moet verkopen, is dit onbegonnen werk.   Er wordt dus vooral gefocust op de standaardsmaken: vanille, aardbei, pistache, chocolade,…”

Wat is jouw favoriete smaak?
"Geef mij maar de basis van elke smaak: vanille.”

Wat is één van jouw favoriete plekjes in Oudenburg?
"Sowieso het Bolsjevistenplein waar ik als kind vaak speelde.”