Tutjesboom
De tut kan helpen om in de eerste plaats zekerheid en affectie te bieden en helpt zelfs bij de ontwikkeling van het kind. Maar op een dag moet jouw kind afscheid nemen van zijn/haar tut. "Onderzoek leert ons dat je dit beter tijdig kunt doen want er zijn heel wat nadelen verbonden aan het ‘tutteren’. Daarom heeft het bestuur samen met het Huis van het Kind een eerste tuttenboom neergezet in het geboortebos. Zo hopen we kindjes de kans te geven om, wanneer zij er klaar voor zijn, hun ‘tutje’ op een mooie en fijne manier af te geven”.
De tuttenboom is meer dan een boom op een openbare plaats waarin jonge kinderen hun tut kunnen hangen. Het is ook een groeiproces tussen de ouder(s) en hun kind(eren). Peuters worden immers grondig voorbereid op deze belangrijke dag in hun prille leven. Het voorlezen van het verhaal ‘Milan en de tutjesboom’, dat gratis uit te lenen is in het Huis van het Kind, kan al een belangrijke stap zijn in de aanloop naar deze grote dag. Via het Huis van het Kind kunnen ouders een houten schijfjerijgen. Dit houten schijfje kunnen de kleutertjes, samen met de ouder(s), personaliseren en met hun tut in de boom hangen.
Met de tutjesboom bieden we ouders en hun kind(eren) de mogelijkheid om op een symbolische manier de fopspeen af te geven. Dat is belangrijk want bij het te lang gebruiken van een fopspeen, kunnen er problemen ontstaan bij de ontwikkeling van de tandjes. De ouders kunnen samen met het kindje het tutje in de boom hangen en ook een tekening achterlaten. Bovendien kozen we als locatie voor het geboortebos in Roksem. Deze locatie kan zo komende jaren nog meer uitgroeien tot dé gezinsplek bij uitstek.
