Frederiek Vandenbussche

 

In een keuken vol prachtige herfstproducten en aan de start van het wildseizoen opende Frederiek op 15 oktober 2012 zijn restaurant ‘La Maison Du Terroir’.  De naam van het restaurant omvat alles waarvoor Frederiek staat en wat hier dan ook centraal staat: producten van eigen bodem.

 

Frederiek, de bodem is voor jou zeer essentieel, wat bedoel je hier precies mee? Kan je me een drietal producten opnoemen die voor jou niet kunnen ontbreken in de keuken?
"Ik werk graag met producten van eigen bodem, want de bodem heeft volgens mij zoveel te bieden. Het is de combinatie van de lekkere wijnen en voeding die voor mij een restaurantervaring compleet maakt. Ik wil met de authentieke stijl van het restaurant en het culinaire aspect in combinatie met wijn een totaalervaring geven aan mijn klanten. 
Daarnaast hou ik ook wel stiekem van de grandeur en etiquette van vroeger.
Als ik een drietal essentiële producten zou moeten kiezen zou ik gaan voor coquilles, goede verse hoeveboter en asperges.”

Zijn er bepaalde figuren of omstandigheden geweest die jou doorheen de jaren hebben geïnspireerd?
"Als jonge knaap keek ik enorm op naar de chefs die in Koksijde lesgaven, zoals chef Cornelis. Nadien heb ik stage gedaan in enkele sterrenzaken zoals in ’t Oud Konijntje in Waregem met een vrouwelijke chef achter het fornuis en bij Guy Van Cauteren in Het Laurierblad te Berlare.
Alles werd daar van A tot Z vers gemaakt met de beste producten.”

De weg naar dromen is vaak een hobbelig parcours met vallen en opstaan. Wat blijft jou motiveren?
"Het is inderdaad niet altijd rozengeur en maneschijn. Ik blijf dit vooral doen omdat ik echt gepassioneerd ben en dat wil overbrengen naar mijn klanten. De appreciatie die ik daaruit haal is voor mij echt het allerbelangrijkste. Alles wat ik doe voor mijn zaak is in functie van mijn klanten.”

We hebben het zonet over het bereiken van jouw grote droom gehad. Welke toekomstplannen wil je graag nog verwezenlijken?
"Mijn droomverhaal ben ik eigenlijk momenteel nog aan het schrijven. Een paar jaar geleden hebben we de orangerie gebouwd om de klanten meer luxe te geven en meer mogelijkheden te creëren in de zaak. Onlangs hebben we ook ‘Boire au Terroir’ gelanceerd waarbij men in een ongedwongen sfeer op ons terras kan genieten van de gastronomie. Bedrijven die graag het nuttige aan het aangename willen koppelen door te vergaderen en achteraf te dineren zijn bij ons ook altijd welkom in onze meetings rooms.

Daarnaast ben ik door het overlijden van mijn vader ook beginnen nadenken. Mijn vader heeft heel zijn leven keihard gewerkt in zijn eigen zaak en dit heeft mij doen beseffen dat deze job een grote impact heeft op je leven. Nu misschien nog niet zoveel, maar als je ouder wordt wel. Er is meer in het leven dan enkel werken en ik wil graag dat mijn werk niet als ‘werken’ aanvoelt. Daarom wil ik zoveel mogelijk genieten van het leven.”

Om af te sluiten. Kun je de lezer nog één gouden tip meegeven?
"De formule om een gezellige avond te beleven is volgens mij de combinatie van drie factoren: verse producten, een goede voorbereiding en een portie passie. Probeer daarnaast alles zoveel mogelijk af te werken en klaar te zetten voor je gasten komen. Zo hoef je niet te stressen en kan je iedereen in alle rust soigneren. Maak ook klaar wat je zelf lekker vindt. Zo kan je meer liefde aan het gerecht geven.”

Wat is één van jouw favoriete plekjes in Oudenburg?

"Naast vertoeven in mijn restaurant hou ik er ook van om een wandeling te maken in de omgeving en zo te genieten van wat Ettelgem te bieden heeft.  Zo vind ik de Romaanse Kerk een prachtige locatie.”

 

 

Voor meer informatie over het restaurant van Frederiek, neem gerust een kijken op: www.lamaisonduterroir.be.