Dirk Jonckheere

 

Deze druk bezette man is actief in heel wat verenigingen waaronder de NSB groepering W.E.R.O., de KWB en Oost Over de Waere. Hij is ondertussen hét aanspreekpunt geworden voor alles wat met de beide Wereldoorlogen te maken heeft. Daarnaast is Dirk ook één van de organisatoren van de rommelmarkt die jaarlijks op 15 augustus doorgaat in het centrum van onze stad.

Waar komt de fascinatie voor de Oorlogen precies vandaan?
"Dat is al een hele tijd, eerst en vooral door de sporadische verhalen van onze grootvader Henri Jonckheere die, na 4 jaar soldaat zijnde, 2 jaar in de steenovens te Duinkerke heeft gewerkt en daarna 4 jaar oorlog heeft gehad. Mijn vader Lievin Jonckheere was te jong om soldaat te zijn in WO II, maar werd opgeëist om te werken in Duitsland. Ikzelf heb mijn legerdienst, lichting 1974, vervuld bij het regiment Grenadiers te Soest (Duitsland). Sedert 1992 werden de Grenadiers samengevoegd met het regiment Prins Boudewijn-Carabiniers. Zij kregen als naam Carabiniers-Grenadiers. Nu nog worden contacten onderhouden met dit regiment, o.a. door de vele herdenkingen met de Grenadiers. Eén compagnie is gestationeerd in het kamp van Lombardsijde.”

Op de foto poseer je met een vaandel. Kun je daar wat meer over vertellen?
"Pieter Clicteur, de fotograaf, had me gevraagd of ik iets kon meebrengen dat mij aanbelangt. Toen de foto werd genomen was ik in volle voorbereiding voor de herdenkingen eind oktober 2021 en zo was de keuze vlug gemaakt. 2021 was een druk jaar met de herdenking van de twee Oudenburgse gesneuvelden in de Koreaanse Oorlog en de herdenking van 80 jaar crash in Roksem.”

Je bent ook een natuurmens en wandelt en fietst graag in de natuur. Kom je tot rust in de natuur?
"Grote wandelingen of fietstochten zijn niet meer aan ons besteed, maar we genieten er wel altijd van. De voorbije corona periode waren we bijna elke zondag naar hier of daar en konden we genieten van de rust en stilte. Als we er maar uit waren.

Stilte, rust en genieten van alles rondom ons, wat moet een mens nog meer hebben?”

Je bent momenteel ook één van de bezielers van de Oudenburgse rommelmarkt, toch één van dé monumenten van Oudenburg. Is het gemakkelijk om nog voldoende vrijwilligers te vinden?
"De bezielers of oprichters zijn jammer genoeg allemaal overleden, maar de huidige ploeg KWB’ers doen verder. Voor mij is dit een bezigheid om de sponsoring te verzamelen, medewerkers aan te spreken en om op 15 augustus zelf de taak van de verkeersveiligheid op en rond het hele gebeuren op mij te nemen. Ondertussen zitten we dit jaar aan de 37ste editie! Medewerkers vinden is met de jaren wel iets moeilijker geworden. Oudere medewerkers haken af, jongere werkkrachten zetten zich niet meer zo gemakkelijk in door hun druk sociaal leven,…” Maar dit jaar zal je me dus sowieso opnieuw met veel trots door de Oudenburgse straten zien lopen!”

Iets wat de meesten onder ons niet wisten is dat we je in het weekend vaak kunnen vinden op zangwedstrijden voor Vlaamse vinkenzang. Wat fascineert jou precies aan deze typisch Vlaamse sport?
"Soms brengt een wedstrijd wel wat spanning met zich mee omdat men nooit op voorhand weet naast welke tegenstander je uitgeloot wordt, maar ook, en vooral, of je vogel wel zal zingen. ’t Is toch zo fantastisch om dat mooie vinkenlied te horen. En achteraf samen keuvelen, onze resultaten bespreken en een pintje drinken met vrienden kan zeker niet ontbreken.”

Wat is één van jouw favoriete plekjes in Oudenburg?
"Wandelen rond de Roksemput, oftewel De Hoge Dijken, de natuur opsnuiven en het hoofd leegmaken, daar mag je me altijd voor wakker maken.  Meestal sluiten we dit dan af met een geestrijk of alcoholvrij drankje op een naburig terras.”