Dina Verschaeve

 

Dina was sinds 1986 peuter- en kleuterjuf in de Vrije Basisschool Heilige Familie in Oudenburg en ging vorig jaar na een lange carrière op pensioen.
Ondertussen is ze een vaste waarde in het onderwijs en heeft ze al vele kinderen de revue zien passeren die uitgegroeid zijn tot volwassenen wiens kinderen ook bij haar in de klas zitten.
 
Wanneer ben je precies begonnen als leerkracht kleuteronderwijs?
"Ongeveer 39 jaar geleden ben ik begonnen in een schooltje in Sint-Pieters (Brugge) als leerkracht voor het tweede kleuter.  Dit heb ik 2 jaar gedaan, maar daarna ben ik teruggekeerd naar Oudenburg om hier als leerkracht in het peuterklasje van start te gaan.  Dit ben ik blijven doen tot nu en ik heb er nog geen moment spijt van gehad!"
 
Waarom precies Oudenburg? 
"Ik ben zelf van Westkerke afkomstig, dus het was erg leuk om te kunnen terugkeren naar Oudenburg.  Mijn man en ik hebben tijdens die twee jaar in Brugge gewoond, maar toen ik naar de school in Oudenburg verhuisde was het voor ons een logische stap om naar Oudenburg te verhuizen."
 
Was dit jouw droomjob of had je als kind iets anders in gedachten?
"Ik zat vroeger in het Sigo in Gistel op school en daar wist ik al snel dat ik iets met kinderen wou doen.  Ik moest echter eerst de keuzerichting economie doen, maar dit was totaal mijn ding niet. Bij het volgend keuzemoment hield ik voet bij stuk en ben ik voor de richting 'Leerkracht kleuteronderwijs' gegaan.  
Daar zat ik echt op mijn plaats.  
Ik heb mijn hele carrière dus dezelfde job gedaan en ik beklaag het me volledig niet. Het is mijn passie en ik zou niets anders willen doen."
 
Waren er bepaalde hindernissen of moeilijke momenten die je hebt doorstaan tijdens je carrière?
"Sommige leerkrachten hadden moeite met werken en wonen in dezelfde stad of gemeente, maar ik heb hier zelf nooit problemen mee gehad.  Uiteraard word je iets sneller aangesproken, mar dan praat je even kort en doe je verder waarmee je bezig was.  Het grote voordeel hiervan is dat je soms ouders tegenkomt die zoveel jaren geleden zelf in jouw klasje gezeten hebben.  Ik vind het dan altijd fijn om te horen hoe het ondertussen met hen gaat. 
Op fysiek vlak heb ik op bepaalde momenten in mijn carrière last gehad van mijn rug waardoor sommige dingen wat moeilijker gingen, maar dit waren gelukkig kortstondige periodes en deze hebben me zeker niet tegengehouden om voor de klas te blijven staan."
 
Is er een leuke anekdote die je na al die jaren nog is bijgebleven? Of waar denk je met veel plezier aan terug?
"De grootouderfeesten en schoolfeesten zullen mij sowieso altijd bijblijven.  Iedere keer opnieuw een dansje in elkaar steken met de collega's en de kindjes.  
Het verkleden, zot doen, organiseren,... dat is zo'n teamwerk met de collega's en achteraf krijg je daar zoveel voldoening van.
De kindjes, de ouders, de grootouders, wij,... iedereen geniet er altijd ten volle van!

Wat is één van jouw favoriete plekjes in Oudenburg?
"Vanzelfsprekend gaat mijn voorkeur naar VBS Heilige Familie waar ik 38 jaar heb les gegeven."